bernardkuipers.nl Business analist | Programmeur

Thuis, zondag 23 mei 2010

Na het fotograferen van de spreeuwen heb ik een paar foto’s gemaakt van het koppeltje pimpelmezen dat onze waterpomp ‘gekraakt’ heeft. Ze komen er al een paar jaar, dus ook zij zijn enigszins gewend aan mijn aanwezigheid. Dat maakt het een stuk eenvoudiger.

Ik had me verdekt opgesteld in de struiken, maar dat vonden ze zo vreemd dat ze in een appelboom bleven zitten kijken tot ik uitgespeeld was. Gewoon op het gras was blijkbaar een vertrouwder gezicht; ze gingen direct verder met het voeren van hun kroost. En ik begon met fotograferen.

Wat mij opviel is dat de spreeuwen die ik vorige week fotografeerde steeds terugkwamen met insecten en larven die grauw van kleur waren. Deze pimpelmezen kwamen steeds met felgekleurde rupsen aanvliegen. Als ik kijk op de website van de vogelbescherming, dan zie ik dat spreeuwen ‘voornamelijk insecten, insectenlarven, maar in de wintermaanden ook fruit zoals appels en bessen’ eten. Bij pimpelmezen staat: ‘insecten, spinnen, bladluizen, nectar, zaden en pinda’s’. Ik heb de indruk dat er wat meer te vertellen is over hun voorkeur.

Welke van de twee is nu het mannetje, en welke is het wijfje? Het enige dat ik erover kan vinden is dat dit ‘moeilijk waar te nemen’ is. Ik leid daaruit af dat dit meer aan het gedrag te zien is dan aan het verenkleed of formaat: Als je een pimpelmees een ei ziet leggen, dan weet je dat die pimpelmees een wijfje is; dat idee. Het zal dus ook wel aan het baltsgedrag te zien zijn, maar daarvoor is het nu te laat: Het hof is al gemaakt, en volgens de literatuur liggen de eierschalen al ver weg van het nest. (Dat doen ze om ruimte te maken nadat de eieren zijn uitgekomen. Ingewikkeld verhaal, maar ik snap het wel. Ze mogen blij zijn dat ze geen zwaan zijn. En wij ook.)

Wat opvalt is dat het ene verenkleed wat ‘slordiger’ is dan het andere. En één van de twee heeft wat meer een ‘kuif’, zo lijkt het. Is dat slordige verenkleed van het broeden? Of is het juist vanwege het voeren van mama, terwijl ze op de eieren zat? Ik heb gelezen (dus is het zo!) dat het wijfje de eieren uitbroedt. Misschien deed ze dat met een kaptafel voor haar snavel, terwijl hij in de kroeg zich op het vaderschap aan het voorbereiden was? Dat laatste klinkt aannemelijk: het is immers een pimpelmees. Wellicht had zij er bij het broeden ook een wijntje naast. Een heel goede combinatie met ei!

Afijn – wie het weet mag het me zeggen; ik ben oprecht geïnteresseerd. Zodra ik het weet zal ik het delen.

bernardkuipers.nl Business analist | Programmeur