WordPress plugin: Inline dictionary

Wat doet-ie?

Er komt een markering bij woorden waarover je wat wil vertellen dat niet voor alle lezers relevant is. Klikt de lezer op zo’n markering, dan verschijnt er aanvullende tekst. Bijvoorbeeld de verklaring van het jargon Jargon is het taalgebruik binnen een vakgebied of een groep mensen, de vaktaal, die voor buitenstaanders vaak moeilijk te volgen is. (bron: Wikipedia) dat je gebruikte. Maar met hetzelfde gemak verstop je er een filmpje onder.

Kenmerken

 • Het woordenboek is beschikbaar in alle berichten en pagina’s. Je hoeft alleen maar in je bericht of pagina aan te geven dat je het daar wil gebruiken. In een bericht zet je een vinkje aan:
  En: Ja, dit plaatje staat hieronder ook nog eens. Het is meer om te laten zien wat er kan.
 • De woorden die je invoert worden opgeslagen in de WordPress-database. En daar maak je regelmatig een backup van. Als er onverhoopt iets mis gaat hoef je dus niet alles opnieuw in te typen.
 • Op de pagina waar je het woordenboek gebruikt staat de tekst al in de code. Geen ingewikkelde ajax-calls en (dus) vertragingen bij het aanklikken van een gemarkeerd woord. Bovendien kan Google gewoon lezen hoeveel verstand jij van dingen hebt. Of je gebruikt het om eens een grappige opmerking te maken.
 • Als je een begrip -zoals bij de vorige punt- specifiek voor deze tekst gebruikt, neem dan niet het woord hebt in het woordenboek op. De kans is immers groot dat je hebt ook in een ander bericht gebruikt, en daar is het niet relevant. De oplossing: Neem Bovendien kan Google gewoon lezen hoeveel verstand jij van dingen hebt als geheel op in het woordenboek. Da’s zo specifiek dat je niet gauw bang hoeft te zijn dat het voorkomt in een ander bericht.
 • Alleen het eerste begrip krijgt een markering.  Gebruik je bijvoorbeeld voor de tweede keer het woord jargon, dan komt daar geen markering bij.
 • In de tekst zelf hoef je niets te doen.  De plugin kijkt zelf of het woord voorkomt, en zet daar een markering achter.
 • De  plugin is ongevoelig voor hoofd- of kleine letters. Jargon is dus hetzelfde als jargon.

Installatie

Zip-bestand downloaden en uitpakken in de plugin-directory. Of uitpakken en uploaden naar de plugin-directory. En activeren in WordPress, natuurlijk.

Let op! Als je het woordenboek wil gebruiken in een bericht, dan geef je dat in het bericht aan. Kijk:

Door inline woordenboek aan te vinken geef je aan dat het bericht gebruik maakt van het woordenboek. Doe je dat niet, dan verschijnen er geen markeringen waarop de lezer kan klikken.

De admin-pagina

In woorden:

 • Typ in de smalle balk een woord of een samenstel van woorden, en in het tekstvak eronder de extra tekst die je erover kwijt wil. Vergeet de combinatie niet op te slaan.
 • Na het opslaan van een combinatie verschijnen er lege velden voor een nieuwe combinatie.
 • Combinaties weghalen doe je door de velden leeg te maken en op te slaan. Je kunt meerdere combinaties in één keer verwijderen.
 • Je kunt html gebruiken, maar wees voorzichtig.  Er wordt bijvoorbeeld niet gecontroleerd of alle tags netjes gesloten zijn.  Maak je een fout, dan heeft dat invloed op de rest van de pagina.
 • Onderin vind je de css die gebruikt wordt.  Als de standaard-instellingen je niet bevallen, dan kun je ze hier aanpassen: Misschien wil je geen driehoekje als markering of wil je de positie van het driehoekje anders. Of de kleur. Maak je een fout en kom je er niet meer uit, dan zet je de standaardinstellingen terug.

Ik wil ‘m!

Ze (!) kost €29,00. Nadat je je gegevens hieronder hebt ingevuld kun je direct met iDeal betalen.  Daarna kun je haar downloaden.

Bedrijfsnaam:

Voornaam:
Tussenvoegsel:
Achternaam:

Straat:
Huisnummer:
Postcode:
Plaatsnaam:

Telefoonnummer:
E-mail: *

Tenslotte

Als je vragen of opmerkingen hebt (of als je hulp nodig hebt bij het componeren van een passende CSS), laat het me weten.